Nieuws

Plan-IT International ambassadeur Groene Economie Limburg

Interview met Julian Hendriks van Plan-IT International als ambassadeur van Groene Economie Limburg

20-02-2023

Onlangs heeft Julian Hendriks het certificaat Ambassadeur van Stichting Groene Economie Limburg in ontvangst mogen nemen namens Plan-IT International. Daarop volgde een interview dat onlangs is gepubliceerd op de ambassadeurspagina van Groene Economie Limburg. Het interview leest u hieronder terug.

VERBETER DE WERELD BEGINT BIJ JEZELF, DAAR GELOOF IK IN

Het originele interview is terug te vinden op de website van Groene Economie Limburg.

In gesprek met Julian Hendriks, eigenaar/ondernemer Plan-IT International B.V. en JDS bedrijfsautomatisering bv.

“In 1985, ik was pas 19 jaar oud, ben ik naar de Kamer van Koophandel gestapt. Ik zat nog op de HTS, maar ik wilde een eigen bedrijf beginnen. Dat werd JDS. We leveren alles van computers tot printers, van internet tot telefonie, aan het MKB. Inmiddels heb ik twee IT-bedrijven. Naast JDS bedrijfsautomatisering bv heb ik Plan-IT International opgericht. Plan-IT ontwikkelt planningssoftware voor de mobiliteitssector. Wij zijn er trots op dat wij online een miljoen afspraken per jaar regelen.”

Als het om duurzaamheid gaat, zijn Julian’s kinderen zijn drijfveren. Door hen ben ik me bewust van de wereld om me heen. Ik wil kleinkinderen en achterkleinkinderen, maar dat moet wel kunnen. Ik vraag mij voortdurend af: ‘Wat voeg ik toe aan de wereld?’ Wat doet mijn generatie voor de generatie na mij? Wij hebben een verplichting om de wereld beter achter te laten dan dat we hem gemaakt hebben.

Bij mijn bedrijven passen we het begrip duurzaamheid breed toe. Bij ons is elektrisch rijden bijvoorbeeld heel normaal, dat doen we al jaren. Goederen droppen we vanaf de leverancier meteen bij de klanten. We scheiden afval, beschikken over zonnepanelen en vragen onze leveranciers om duurzame verpakkingen. Natuurlijk zorgen we ook voor een prettig en duurzaam gebouw. De werkomgeving is je thuishonk en moet aangenaam zijn. Een kleine inspanning om de werkplek te verbeteren, levert 100% rendement op bij het personeel. We hebben gezorgd voor een omgeving die inspireert.

Het gaat verder dan dat. We investeren ook in de duurzame relatie met onze medewerkers. Daarom hebben we een actief beleid als het gaat om het werkgeluk van onze mensen. We willen ze aan ons binden, bij ons houden, en dat lukt. We hebben een laag verloop. En om nog even door te gaan op duurzame relaties: wij hebben in coronatijd spellen laten bezorgen in zorginstellingen en tehuizen omdat we zagen dat mensen in een isolement raakten. Die actie was niet direct duurzaam voor het milieu, maar wél duurzaam in de relatie met mensen.

Onze eigenzinnige visie op duurzaamheid levert veel positieve reacties op. Dat komt omdat we ons bewust laten zien in de media. Niet ter meerdere eer en glorie van onszelf, maar in de hoop dat anderen ons voorbeeld volgen. We moeten de wereld structureel veranderen en dat kunnen we natuurlijk niet alleen.

Ik ben geen heilige, ik vlieg ook soms naar mijn vakantiebestemming. Maar ik onderneem wel dingen om het beter te laten worden. Verbeter de wereld begin bij jezelf, daar geloof ik in. En op die manier ga ik ook het gesprek aan met anderen. Iedereen kan een klein gedeelte van zijn tijd besteden aan het verder kijken dan het bedrijf. Iedereen kan een beetje een wereldverbeteraar zijn. Je hoeft niet roomser dan de paus te worden. Doe wat bij jou past, maar zet wel de eerste stap. Regelmatig zeggen mensen tegen mij dat ik een inspirator ben. Mijn antwoord is steevast: ‘Het gaat niet om wat ik doe. Wat doe jezelf?'”

Terug naar het overzicht