Nieuws

Interview TrendsinAutoleasing - Planningssoftware als schakel in mobiliteitsketen

Interview TrendsinAutoleasing met Leon Wonnink en Julian Hendriks

20-03-2023

Plan-IT is gegroeid tot een internationale autoriteit in werkplaatsplanning. Ruim 1 miljoen online afspraken worden er jaarlijks verwerkt voor garagebedrijven, dealerholdings en leasemaatschappijen. Een onmisbare schakel in een branche waar het draait om klantenbinding en efficiënt werken, benadrukken Julian Hendriks en Leon Wonnink van Plan-IT. Lees of bekijk hier het volledige interview met TrendsinAutoleasing.

Planningssoftware als schakel in de mobiliteitsketen 

Plan-IT is gegroeid tot een internationale autoriteit in werkplaatsplanning. Jaarlijks worden er ruim 1 miljoen online afspraken gemaakt. 

Wat is het geheim achter dit succes? 

Leon Wonnink, Sales Manager Plan-IT: “Ik denk dat het succes is gebracht door de dealers zelf. Wij hebben natuurlijk zelf een heel mooi, compleet ontwikkelteam. Maar ons succes is het heel goed kunnen luisteren naar de markt.”  

Wat is het belang van planningssoftware? 

Julian Hendriks, Managing Director Plan-IT: “Het start met de optimale bezetting van je werkplaats. Je kunt wel zeggen: laat de mensen maar komen en we voeren het werk uit. Maar als je dat niet plant, als je dat niet vooruitziet, als je niet de capaciteit in vizier hebt, dan heb je gewoon geen idee wat je aan doen bent. Door dat wel te doen kun je naar een optimalere bezetting. Je kunt de kwalificaties van je mensen beter inzetten. Je weet hoeveel vervangende auto's je nodig hebt. Allerlei zaken die je helpen om je processen te optimaliseren, dus een hoger rendement.” 

Kunnen bedrijven waar jullie zaken mee doen dat niet zelf? 

Leon: “We hebben zo’n groot mêlee aan klanten, ieder met hun specifieke vraagstelling en daar proberen wij als centrale softwareontwikkelaar gewoon de oplossing voor aan te dragen, waar ook weer andere klanten van kunnen mee profiteren.” 

Noem eens een voorbeeld? 

Leon: “Bijvoorbeeld een vrij grote dealer die bij ons in terecht kwam met de mededeling van: Ik heb altijd een probleem met de bandenwissel. Het bandenwisselseizoen, zeker de winter bandenwissel, dat brengt zoveel hectiek met zich mee. Kunnen jullie daar iets voor verzinnen? Daar hebben we een hele mooie oplossing voor verzonnen. Lang verhaal kort: Een consument drukt naar aanleiding van een e-mail van de dealer op een deeplink en komt dan meteen op de website waar alles staat geprefilled. De klant hoeft alleen maar een afspraak te maken op de datum dat het hem uitkomt, zelfs op het tijdstip dat hem uitkomt. En dan gaat het voor de rest helemaal automatisch het proces in bij de dealer. Er komen nagenoeg geen handjes meer aan te pas.” 

Julian: “De klant wordt steeds belangrijker. De klant maakt steeds meer de keuze voor de service dan specifiek voor een merk. Hij kiest meer zijn dealer. De grenzen die in het verleden heilig waren, zijn dat allang niet meer. Je kunt ook bij de buurman kopen, dat was in het verleden niet denkbaar. Dus de kwaliteit van de dienstverlening is medebepalend voor het overleven van jou als dealer.” 

Leon: “een planmodule is eigenlijk niet sexy. Een auto en een proefrit die je wilt plannen, is dat wel. Maar plannen? Toch zit zoveel achter. Daar zijn we sinds 1996 al mee bezig en onze footprint wordt alleen maar groter, niet alleen in Nederland, maar ook internationaal.” 

Julian: “Hoe groter de onderneming, hoe meer je met verschillende software te maken krijgt. Bij merk A hebben ze pakket A, pakket B bij merk C en uiteindelijk kan onze software met al die pakketten praten. Datgene wat je doet aan het plannen van die afspraken is voor alle merken hetzelfde proces.” 

Nieuws met betrekking tot de leasemarkt 

Leon: “Wij zijn benaderd door Pitcrew. Pitcrew is een bekende speler, een bekende softwareontwikkelaar binnen de leasewereld. We zijn benaderd om data aan te leveren van een aantal dealers. Plandata specifiek. In juli 2022 hebben wij bericht gekregen dat een van de grotere leasemaatschappijen in Nederland voor de oplossing heeft gekozen van PitCrew.” 

Julian: “Het mooie is dat onze klanten, die partijen die voor ons software gekozen hebben, krijgen daarmee eigenlijk bijna gratis extra werk. Doordat ze voor onze oplossing gekozen hebben. Dat is toch een mooie bijvangst?” 

Hoezo extra werk? 

Julian: “Nou die leasemaatschappijen gaan dus kijken naar de beschikbare momenten bij de klanten die daadwerkelijk data aanleveren. Heb je geen planning, lever je geen data aan, krijg je dus geen leaseopdrachten. Dus onze klanten worden daarmee stukje bevoordeeld.” 

Bron: TrendsinAutoleasing - https://www.trendsinautoleasing.nl/nieuws/videos/14834023-plan-it-planningssoftware-als-onmisbare-schakel-in-mobiliteitsketen/

Terug naar het overzicht